Wat is syfilis voor een SOA

spirocheet
Spirocheet
Syfilis is een ernstige en gevaarlijke seksueel overdraagbare aandoening (soa), indien onbehandeld. In Nederland raken ongeveer 250 mensen per jaar besmet, wereldwijd 10 tot 12 miljoen.

De infectie bestaat uit 4 stadia. Als je er op tijd bij bent is het goed te genezen. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie (spirocheet). Die nestelt zich in eerste instantie in de vagina, de penis of de anus en soms in de mond. Waar de infectie zit, is afhankelijk van de manier waarop je seks hebt gehad. De bacterie kan zich later via het bloed door het gehele lichaam verspreiden. 

Wat zijn de symptomen van syfilis, hoe kun je het behandelen en wat zijn de eventuele gevolgen van syfilis?

Lees hier verder

Sporten na de bevalling; buikspieroefeningen

Na een zwangerschap wil je natuurlijk dat je lichaam weer zo snel mogelijk in shape is. Bekkenbodemspieren zijn belangrijk, maar ook de buikspieren moeten weer in vorm komen na een zwangerschap. Zo´n zes tot acht weken na de bevalling mag je weer beginnen met trainen. 

Hoe slecht je conditie ook is, maak van lichaamsbeweging een prioriteit. Als je lichaam er weer beter uit gaat zien, zit je lekkerder in je vel en dat straal je ook uit.

Lees hier verder

Wat is de pedagogiek van Reggio Emilia

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat scholen gebruik maken van de pedagogiek van Reggio Emilia. Ook bij pabo´s, kinderopvangcentra en peuterspeelzalen hoor je van dit fenomeen. 
Het is zelfs zo populair dat leraren en managers van deze peuterspeelzalen seminars volgen over de pedagogiek van Reggio Emilia.

Wat houdt de pedagogiek van Reggio Emilia nu precies in? Waar komt het vandaan en hoe wordt het gebruikt in ons onderwijssysteem?

Lees hier verder

Wat is claustrofobie

Iedereen weet wel iets te noemen waar hij of zij bang voor is. Je vindt het object of de situatie niet prettig, maar heb je dan ook meteen een fobie? Welke criteria maken dat je echt een fobie hebt? 

Daarnaast zijn er specifieke fobieën bekend, zoals claustrofobie. Je bent dan bang voor kleine, afgesloten ruimtes. Veel mensen vinden bijvoorbeeld de lift niet prettig, hebben zij dan meteen claustrofobie, of is dit toch wat ernstiger? 

Wat is claustrofobie precies, wat zijn de oorzaken van claustrofobie en hoe kun je het behandelen? Lees hier alles wat je moet weten over claustrofobie.    

Lees hier verder

Alles over madentherapie en wondgenezing

Bij het woord maden, denken de meeste mensen aan vieze beestjes die bij heet weer uit de vuilniszak kruipen of aan vissers die maden als aas gebruiken.
Maden hebben echter ook een positieve eigenschap; ze helpen wonden te genezen!

Waarom madentherapie

Veel mensen lijden aan wonden die niet willen genezen. Deze mensen moeten met een open been door het leven. Leven met een slecht genezende wond is zeer vervelend. De nieuwste behandelmethode voor slecht genezende wonden is met behulp van vliegenmaden, ook wel biochirurgie genoemd.

Lees hier verder

Geboortestenen, maandstenen en edelstenen

granaat
Mooie rode granaat!
Edelstenen zijn leuk om cadeau te geven. Of  het nu een sieraad is of een knuffelsteen maakt eigenlijk weinig uit. Maar waar let je nu op bij het kopen van een edelsteen?
Kijk je voornamelijk naar de kleur die je aanspreekt of kijk je ook wat de betekenis van de kleur van de edelsteen is. Daarnaast kun je ook edelstenen kopen die horen bij een bepaald sterrenbeeld, een bepaalde maand of zelfs een bepaalde dag van de week.

Lees hier alles over geboortestenen, maandstenen en edelstenen.

Wat kun je doen als je een fobie hebt

Iedereen weet wel iets te noemen waar hij of zij bang voor is. Je spreekt dan niet meteen van een fobie. Maar wanneer heb je nu echt een fobie? En hoe kun je een fobie behandelen?


Welke fobieën zijn er allemaal

Er zijn zeer veel verschillende fobieën bekend, sommige zeldzamer dan anderen. Een aantal fobieën komt echter vaker voor dan gemiddeld;
  • Acrofobie; een mooie benaming voor hoogtevrees.
  • Agorafobie; angst voor open ruimten of openbare gelegenheden. Deze fobie staat beter bekend als pleinvrees.

Hoe en wanneer met kinderen naar de tandarts

Iedereen moet op een bepaald moment naar de tandarts. Voor kinderen is dit vaak een angstig moment. Ook voor de ouders is dit niet gemakkelijk, zeker niet als je als ouder zelf bang bent voor de tandarts.Hoe introduceer je je kind bij de tandarts, wanneer begin je ermee en hoe leg je aan je kind uit wat een bepaalde behandeling inhoudt?

Lees hier alles over hoe en wanneer je het best met kinderen naar de tandarts kunt gaan.